Riaditeľka Potravinárskej Komory Slovenska, pani Halgašová , nás s touto problematikou oboznámila.
Od poľských kureniec, ktoré sú ako jediné v EÚ chladené vodou a nie vzduchom, sme sa dostali až k tomu, aký význam pre nás má označovanie potravín „É-čkami“.
Bežne v bulvároch, ženských časopisoch , v časopisoch o zdraví čítame, čo všetko tieto emulgátory spôsobujú. Aké sú pre nás nebezpečné, dokonca sa objavujú zoznamy "É-čok" spolu s ich neblahými účinkami na naše zdravie.
A čo teda spôsobujú? Príkladom môže byť benzoan sodný, alebo tiež E211, používaný v nealkoholických nápojov ,v cukríkoch, lízatkách, mäsiarskych výrobkoch, pekárenských výrobkoch a rôznych prísadách do varenia. Dalo by sa povedať, takmer všade! Vraj- silne rakovinotvorný!
Podľa nariadení EÚ 1333/2008 sú emulgátory "látky, ktoré umožňujú vytvoriť alebo zachovať homogénnu zmes dvoch alebo viacerých vzájomne nemiešateľných fáz v potravine, napríklad oleja s vodou." Teda niečo ako lepidlo. Potravinársky nezávadné, prísnymi normami a európskou legislatívou schválené lepidlo.
Áno, žijeme v dobe, kedy sa o to, čo zjeme zaujímame viac ako kedykoľvek predtým. Predovšetkým klamstvá, honba za ziskom a snaha o rýchle zbohatnutie spôsobuje, že spotrebiteľ už nedôveruje tomu, čo kupuje. Snaží sa o produkte získať čo najviac informácií a starostlivo si vyberá.
Ak by si človek chcel dávať pozor na to, čo zje, asi by nemohol ani dýchať. Vo vzduchu sú predsa tiež emisie a toxíny.
Osobne si nemyslím, že Európsky parlament je orgánom, ktorý by nejakým spôsobom chcel poškodiť bežného spotrebiteľa, ale skôr naopak, mal by predsa hájiť záujmy svojich občanov, nie? Nemyslím si ani, že "É-čka"sú nebezpečné chemické jedy, ktoré by sa do potravín pridávali za účelom „ nakaziť nás nejakou pliagou“.
Mediálna snaha o nainfikovanie nás tým správnym a nemenným názorom nám doslova nasúka to, čo by sme mali alebo nemali jesť, piť, pozerať, čitať, robiť...A my to veľmi radi prijímame, riadime sa tým a dokonca podľa toho žijeme.
Veď aj kypriaci prášok alebo konzervanty pri domácom zaváraní zeleniny alebo ovocia sú predsa chemické prímesy. Varili by sme bez nich? Alebo si napíšeme na pohár s uhorkami : „Spôsobuje rakovinu?“